Monday, October 31, 2011

bahaya @ tak?

ape yang bahaya atau x? ye la....seperti yg anda semua sedia maklum...aku kan tengah mengandung..dh nk masuk 2 bulan...dan pada masa yg sama baru 5 bulan yg lepas aku buat pembedahan kandungan luar rahim...so aku search la pasal bahaya @ tak mengandung lepas operate....nanti kandungan dh besar akan pecah ke tmpt operate aku tu....hmm...mcm2 yg bermain di fikiran ni....search punye search jumpe la article ni....jom kongsi ye...sharing is caring....n mintak izin tuan punye blog asziemiworld....

PARUT PEMBEDAHAN 

Adakah Parut Bedah Pecah Jika Hamil Lagi?
Dr Fauziah Mohd Hassan

PEMBEDAHAN untuk melahirkan anak yang dikandung dinamakan pembedahan caesarian section. Pembedahan yang lain seperti membuang sista dan membuang fibroid masing-masing mempunyai namanya yang tersendiri untuk memerihalkan prosedur yang dilakukan. Pembedahan membuang sista dikenali sebagai “cystectomy” dan pembuangan fibroid dikenali sebagai “myomectomy”.

Pembedahan sebegini boleh dilakukan melalui pembukaan yang sama di kulit iaitu secara melintang di bahagian bawah perut ataupun secara menegak di antara pusat hingga ke pubis.
Parut yang terbentuk di kulit (luar) tidak mungkin pecah setelah sembuh walaupun sudah dibedah beberapa kali. Setiap kali pembedahan yang baru dilakukan parut yang telah terbentuk akan dibuang dan parut baru akan terbentuk. Perlu diketahui bahawa kulit boleh ditegangkan beberapa kali ganda tanpa ianya pecah terburai. Keadaan ini boleh diperhatikan apabila seseorang ibu hamil kembar ataupun hamil berganda melebihi dua atau apabila perut sudah terlalu gemuk hingga perut membuncit.

Keadaan ini amat berbeza bagi parut pada rahim (dalam abdomen) yang terbentuk setelah pembedahan caesarian dilakukan. Kekuatan parut yang terbentuk pada rahim bergantung kepada beberapa faktor.

Penyembuhan yang sempurna tanpa jangkitan kuman semasa proses penyembuhan. Tanda jangkitan berlaku pada parut rahim ialah pengeluaran darah nifas yang busuk, pendarahan nifas yang banyak, demam dan sakit perut. Parut yang dijangkiti kuman semasa proses penyembuhan akan menjadi lemah.

Parut yang dibuat di bahagian bawah rahim “lower segment caesarian section” adalah lebih kuat daripada parut yang dibuat menegak pada otot rahim “classical caesarian section”. Parut yang berbentuk T terbalik pada otot rahim adalah parut yang paling lemah.

Apabila doktor membincangkan tentang kekuatan parut dan kemungkinan berlakunya pecah pada parut pembedahan caesarian semasa kehamilan atau semasa proses bersalin, yang dirisaukan ialah parut pada otot rahim bukan parut pada kulit. Ramai pasangan keliru mengenai fakta parut ini. Oleh itu seseorang ibu yang telah menjalani pembedahan caesarian dan ingin mencuba melahirkan anak yang seterusnya secara normal perlu dipastikan bahawa parut pada otot rahimnya kuat (tidak ada faktor yang melemahkannya seperti yang dibincangkan di atas) dan saluran kelahirannya (tulang pelvis) cukup besar dan tidak sempit (cephalopelvic disproportion). 

Melahirkan anak melalui saluran tulang pelvis yang sempit dan pada masa sama mempunyai parut pada rahim akan meninggikan risiko parut di otot rahim itu pecah disebabkan saluran “tersumbat” dan rahim akan pecah pada tempat yang paling lemah ia itu pada parutnya.

Parut rahim yang pecah boleh menjejaskan nyawa ibu dan anak yang dikandung. Keadaan ini boleh menyebabkan pendarahan yang banyak. Lazimnya kadar parut yang pecah bagi “lower segment caesarian section” adalah antara 0.5% -2 %. Risiko parut pecah berlaku lebih tinggi jika terdapat faktor-faktor yang melemahkan kekuatan parut itu ataupun jika telah terdapat lebih daripada satu pembedahan caesarian. 
 

so...kat perenggan ni berkaitan dgn kes aku....lega sket hati nih...

Pembedahan lain seperti pembedahan untuk membuang sista, kandungan luar rahim (ectopic pregnancy) tidak diambil kira untuk menentukan kekuatan parut pada rahim. Pembedahan-pembedahan lain tidak membabitkan pembedahan dan pembentukan parut pada rahim melainkan jika pembedahan dibuat pada rahim seperti pembedahan untuk membuang fibroid semasa tidak hamil. Risiko untuk parut pada rahim pecah adalah lebih tinggi jika seseorang ibu mengalami kesakitan untuk bersalin (labour).

Perlu diingatkan juga bahawa lagi banyak pembedahan dilakukan akan membuatkan pembedahan seterusnya menjadi lebih susah disebabkan oleh pelekatan organ-organ seperti usus dan pundi-pundi kencing. Berulangnya pembedahan caesarian juga meninggikan risiko uri di bawah menutupi saluran kelahiran, plasenta praevia dan juga keadaan uri melekat pada otot rahim (placenta accreta).

Menggugurkan janin dengan melakukan prosedur “D&C” adalah tidak dibenarkan mengikut undang-undang di Malaysia. Prosedur ini juga boleh melukakan dinding rahim dan mempunyai komplikasinya yang tersendiri.
 
Sumber : mesra.net

Friday, October 14, 2011

Alhamdulillah

masuk je bilik dr....terus dr ckp...."harini konfem nmpk punye"...hmm...mmg harapan cenggitu le....baring n scan....sudah nmpk dlm rahim..!!! alhamdulillah.....syukur ke hadrat Illahi atas kurniaannya yg tidak terhingga ini....Amin....bermulalah episod utk ke klinik ye kwn2...dh bole join kak wati n kak ina...hahahaa...

SYUKUR..ALHAMDULILLAH..!!

**izz jad dh nk dpt adik....izz jad xmoh nakal2 ye...mama n ayah syg izz jad haikal n bakal adik.....

Heart Garden

arini awal pagi lagi dh gerak ke opis sbb ada program untuk bercucuk tanam....1 aktiviti yg aku ras mmg menarik sbb dpt mengeratkan silaturrahim....dpt mereleasekan tension2 keje...bes lah...! setiap jabatan dah dibahagikan kepada produk masing2...jabatan IT (jbtn aku) bergabung dgn OSC sbb x ckup staf...kitorg dpt tanaman herba....mmg elok utk kesihatan okey...! hehehhee...aku mmg xde basic lgsg dlm penanaman2 nih..so sekadar mengikut arahan je la....aku buat keje dgn penuh hati2...ye la...aku kan suspek mengandung...hahaha..petang karang nk ke klinik Yeak utk scan lagi sekali tgk sama ada nmpk atau x...hmm..doa2 kan la aku ek....

 ni gambo sblom bercucuk tanam

ni plak selepas...tp x abes pun buat..x sempat...

Saturday, October 8, 2011

arghhh..agak tension

keputusan masih sama mcm entri sblm ni....still x nmpk....dr Yeak kasi masa bertenang seminggu..ari jumaat depan dtg balek....

**mood sgt tidak best...dgn loya+nk termuntah je ni....

Thursday, October 6, 2011

masih risau

petang td pegi ke klinik Yeak sprt mana yg aku katakan di entri sblum ini...mase otw ke klinik perasaan dh bercampur baur...adakah aku akan mendengar berita gembira?? adakah aku akan kecewa lagi?? berdebar2 sungguh bila dh smpai di klinik Yeak....lepas timbang n cek tekanan darah..kena tggu sat...masa tggu tu mmg x senang duduk la....x lama misi pun pggl masuk....sembang kejap dgn dr Yeak n terus die suh baring atas katil utk scan kedudukan baby....haaaa...masa ni la jantung aku rase mcm nk terbehenti je...jenuh dr Yeak cari tp tetap x jumpa...die siap tanye betul ke test tu positif?? aduhh...betul laa dr oiiii....

dlm hati agak kecewa + takut sgt2...takut kejadian yg lepas berulang kembali...tp dr Yeak beri aku harapan...die kata maybe masih awal utk nmpk baby tu....or maybe baby otw nk ke tmpat septtnya....dun wori....dtg balek ari sabtu nanti k....

 disebbkan dr agak tidak percaya apa yg aku kata...lps blk tu aku buat lg skali test...korg leh tgk yg bwh skali tu...dh makin terangkan...so mmg betul aku pregnan...

**perasaan tetap bercampur baur....risau+takut+x tenang......

Wednesday, October 5, 2011

loya+demam+x sihat

sejak minggu lepas aku rase mcm x sedap badan je....rase nk muntah..loya....n ari sabtu ritu demam+selsema+batuk....tp yg aku pk mungkin sebb musim skrg tgh musim demam..ijh pun berhingus je....smpai la 4hb yg spttnya period ptt dtg tp x dtg2....aku dh lain mcm dh...adakah aku mengandung??? mungkin ya dan mungkin tidak....so aku nekad nk buat pregnancy test kat rumah....

smpai 3 kali aku buat pregnancy test sbb nk komfemkan yg aku betul2 pregnan...1st aku test...result agak kabur tp peratus kebenaran tu mmg agak tinggi sbb klau test keluar je 2 line wlpun line 1 lagi kabur means mmg anda pregnan ye puan2 sekalian...

ni la resultnye...3 kali aku buat test nk kompem...tiga2 kali nk kabur...

yg menjadi kerisauan aku sekarang adalah kemungkinan2 yg bakal aku terima....tp kerisauan yg paling utama ialah mungkinkah aku mengandung luar rahim sbbnya aku penah mengalami ektopik pregnancy..dan peratus nk jadi balek adalah sbyk 30%....dan br je 5 bulan lepas aku kena operate buang sblh tiub fallopio...esok nk g klinik Yeak utk pastikan semua keadaan dlm keadaan normal....sambil berdoa segalanya berjalan dgn lancar....nanti aku update lg k...

**tgh dalam dilema....fikiran di awang-awangan....

Thursday, September 15, 2011

open haus 2011

utk pertama kalinya rumah aku buat open haus sempena raya dan sekaligus buat majlis hari lahir utk Izz Jad Haikal yg dh masuk umur setahun jagung...majlis berlangsung pd malam Khamis 15.09.2011 sebb esok nye cuti Hari 1Malaysia...dibantu kuat oleh kakak iparku yg baek hati Puan Rohana as masterchef...dan mak abah aku serta pak mertua dan keluarga belah pangkor....majlis berjalan dgn lancar sekali alhamdulillah....

 ayah berposing dgn backdrop yg dibuat oleh Lala n Asyu

 antara menu yg dihidangkan utk para tetamu

 tetamu yg terawal menghadirkan diri...time kasih bro Azri Arman...hahahaha...

 kak liza dan kak linda sedang mengambil makanan

 atok tgh melayan cucu2 nya...

 mak disamping adik kesayangan beliau..

 asyu ila n kakak ira....tajam jelingannye..masih single...ade yg bekenan kontek aku..hahaha

 org kuat majlis puan Rohana

 antara tetamu yg hadir ke majlis

 kak wati anak2 n maknye...welkam...

 IJH bersama kek hari lahir..sedap wehh...cokelat indulgance..

 mama n ayah tumpang glemer...

terime kasih pada semua yg memberi IJH hadiah2 ni...IJH syg semue...jumpe lg tahun depan....insyaallah...

Wednesday, September 14, 2011

IJH 12 bulan aka Setahun

Berat : 8.8 kg
Panjang : cm
Ukur Lilit Kepala : cm

wahhh....SELAMAT HARI LAHIR YG PERTAMA SYG MAMA IZZ JAD HAIKAL...amboi dia...dh masuk setahun ye...mama doakan yg terbaik tuk izz jad haikal...supaya anak mama ni selamat dunia dan akhirat....bile mama n ayah dh tua nanti, hope izz jad haikal akan terus menyayangi dan menjaga mama n ayah sebagaimana mama n ayah jaga n syg izz jad...

 ini lah saye...yg dh pandai berjalan ke sane ke mari...

ok..perkembangan.....genap je setahun ni...anak mama dh pandai berjalan...xde bertatih2 dh....2 gigi bwh pun dh panjang...gigi atas mama nmpk dh nk tumbuh sebatang...dh pandai pilih org...agak2 org yg die x berkenan tu mmg die xnak...tp rasenye IJH ok je dgn sume....

dh pandai nk ikut...sadis sungguh klau tgk IJH nangis kena tggl dgn opah..hahaha...mama ayah nk g keje la syg...tp kejap je nangisnye...saje nk kasi teringat2 kat die mase g keje...huhu....kena cucuk tuk setahun punye...kena cucuk kat lengan lak tu...misi kate dak dah beso mmg kena kat lengan dh....menjerit kejap le dak kecik tu...ye la...sakit kot kena cucuk....tp alhamdulillah...x demam pas kena cucuk tu...misi kata maybe lepas seminggu br demam..so wait n c je la...tp mama tau anak mama ni kuat mcm mama die....

 muke kesian baru pas kena cucuk...alololo anak mama...emmuahhxx

rasenye IJH dh paham ape yg diperkatakan....sbbnye kadang2 ape yg aku suh die akan buat...cth...suh die cari puting....die akan amek puting....suh die tepuk tgn...die akan tepuk...suh die syg mama sket..die akan kasi muke die...ehhh.....mcm2 lg lah....

hmmm...itu je la...akan diupdate bile IJH umur setahun 6 bulan plak ek....n korang doakan yg terbaik tuk Izz Jad Haikal k.....

Saturday, September 10, 2011

raye sakan

wehuuu...dh masuk bulan raya...so nk stori sket la pasal raya tahun ni...raya tahun ni complete sebagai 1 famili...ada mama...ada ayah n ada izz jad haikal...alhamdulillah......petang raya kitorg gerak ke Bukit Gantang..beraya kat rumah makcik..terasa sket suasana kg..layan gambar sambil bercerita k..

dak kecik dok sibuk dgn barang² nk bwk balek beraya d kg

pas sembahyang raya...sesi bermaafan bermula...gambar byk sgt le..so aku ubuh gamba kitorg je la ek...

ni la kg nye...di Bukit Gantang...tgk keadaan sekeliling...nyaman je rase..hijau..

 ni dak tecik yg dh pandai berposing...gambar ni dh smpai pangkor...umah atok

inilah kami..hehehe....masih hangat bercinta...luv u so much...

pejam celik pejam celik dh habes bulan Syawal untuk tahuun nih...hmm..mungkinkah Syawal tahun depan akan bertambah ahli keluarga?? Tuhan yg menentukan segalanya...


Sunday, September 4, 2011

IJH 11 bulan

anak mama dh makin besar laaa....x lame lg dh nk masuk umo setahun....boleh sunat dh...bole ke? hehehee...agak2 bape la berat IJH sekarang ek...tggu umo setahun t baru g klinik timbang...perkembangan...IJH dh berjalan berlangkah2..tp kaki still berat sket nk melangkah....manje sgt dgn ayah n mama....xleh kena marah sket (bkn marah pun..tggi sore sket je)..kompem teriak...hahahahaa....haishhhh....pandai anak mama ni....dh pegang botol susu sendiri....tido xnak tepuk2 dh..nk tido sendiri je..tp bangun esok pg tgk kepala ke bawah kaki ke muka mama or ayah...hahaha...lesak tidonye...gg masih 2...dh byk mulut..potpetpotpet...jerit sane jerit sini....ape la dibebelkan...makan bubur xyah mesin kasi hancur dh...ni mase 10 bulan dh makan bubur dh...pampers masih size M...hihi..itu je kot...

Saturday, September 3, 2011

genap 2 tahun & 1 tahun

simple dan ringkas...

Ucapan dari ayah dlm pesbuk ayah tuk Adan dan Izz Jad...

"Hari ni hr lahir anak aku yg pertama...
Tunggu ayah dan mama dan adik (IJH) di pintu syurga....al-fatihah...

Dan kebetulan juga hr ni hari lahir anak aku yg ke-2 izz jad haikal mengikut kalendar islam (5 syawal)...
Moga ijh menjadi insan yg cemerlang....Donia dan akhirat... 
Btul x Tinasyahirah Binti Abdul Rahim???"

Ucapan dr Mama....

"hmm..rindu adan..syg izz jad...2 2 ank mama..mmuahxx..tetibe rase sebak..thinkg of him make me cry.. =(
al fatihah buat adan.."

 masih belum berkesempatan utk melawat Adan..selamat hari lahir yg ke 2 syg..al fatihah
anak mama yg comel, ensem, baek, manja..semua2 la...selamat hari lahir yg pertama syg...luv u..

Friday, August 26, 2011

kad rayA 1432Hijrah

seperti yg dijanjikan kat entri sblm ni....aku dh menghangatkan balek suasana raya dgn menghantar kad raya buatan sendiri terbaek dr ladang..hahahahaaa....dekat 40 keping jugak la aku hantar....ok la tu....tp kan korang....aku juz dpt 2 je kad raya tahun ni...hahahaa...1 dari Dato Kong Cho Ha..1 lg dr Cik Anis..ok la tu dr xde lgsg...mmg betul la...adat hantar kad raya dh hilang ditelan oleh teknologi yg ada......xpe la...x hantar kad raya bukan beerti kita dh lupakan org tu...cuma dgn kemudahan yg ada skrg ni...akan memudahkan lg utk kita berhubung...layan gambar ek...

 
jenuh dok buat luahan perasaan..hahaha
 
 ni hasilnye..

 ni ucapan tuk sume blogger tau

** agak2 korang tahun depan nk hantar kad raye lg x?? 

Friday, August 12, 2011

kad Raya vs teKnoloGi

ape kes tajuk mcm tu?? haha...yela..sekarangkan zaman berteknologi tinggi....semua pakai gadget..ucap besday pakai gadget...even ucap saya syg awak pun juz pakai tekno n gadget..

now...dh nk raya.....semua akan wish pakai kemudahan teknologi yg ada...pakai gadget yg ada....NO MORE KAD RAYA..

iishhhh..paling koman dlu aku bleh dpt kad raya dlm 20-30 keping jugak la dr member2....tp tahun ni rasenye mcm terkubur jugak harapn nk dpt kad raya...yela..sbb tahun lepas rasenye ade la sekeping je kot..itu pun mmg tiap2 tahun aku dpt...dr Datuk Kong Cho Ha...tp itu 1 opis aku dapat sorg satu..hahaha..utk tahun ni pun aku dh dpt dh dr Datuk Kong lg....lagipun tahun lepas aku pun x pos kad kat kgkwn..yela...tahun lepas aku dh sarat mengandung mase bln pose tu..so alah "malas" tu dtg...xleh wat pe laa....hahaha

raye tahun 2010..saje letak..

ingat lagi mase tahun 2000-2005...masuk je tgh bln puasa...haa..siap la supermarket2...terjah ke bhgn kad2 raya...beli 3-4 pack yg dlm die ade 6 keping kad tu...sume nk kasi kengkwn...sonok betui tulis2 dlm kad raya tu...antara ayat2 yg ditulis..
1. ape kabar....arini puasa x? puasa tau klau x xleh raya..
2. baju raya dh tempah ke? mesti cantik kan raya nanti...aku dh tempah jugak....
3. banyak ke buat kuih raya? aku x buat kuih raya..mak aku yg buat..
4. aku nk mintak maaf dr hujung rmbt smpai hjg kaki klau aku ada terkasar bahasa ke...kire 0-0 la...
5. ayat paling feveret aku la...Pecah Kaca Pecah Gelas..Lepas Baca Harap Balas...hahahahahaaa...ayat ni penyedap dengan harapan ada org balas blk kad aku...

kad raya camni la aku suke beli dlu..ade ayat2 menarik dh...adoi..teringat mase lalu..

bile dh dpt kad raya bebyk....kad raya jugak la jadi penghias rumah mase raya nanti...hahahaa..ingat lagi pegi beraya kat rumah kengkawan or sedara mara...tergantung je mcm2 jenis kad raya...yg kecik...yg beso...yg bermusik...yg berlampu...haaa...semua ada nonnnnn...

gambar dr pakcik google..

namun....kenangan tetap akan tinggal kenangan....klau dlu setiap kali bulan posa...pasti aku menanti kehadiran abg posmen....tp skrg....nmpk abg posmen lalu je depan rumah...

xde dah kelibat abg posmen..

dan....ini semua gara2 TEKNOLOGI....sms...pesbuk....twitter.....etc....
I MISS THOSE KAD RAYA!!

**maybe tahun ni nk buat kad raya sendiri...akan jd kenangan tuk anak cucu aku nanti..dan disini aku nk offer ade x sesape nk request kad raya spesel dr aku?? alaaa...saje suke2....nanti ada la abg posmen g umah korg...kasi alamat...insyaallah..nanti aku pos...tuk kembalikan mood hari raya... =)

langKah peRtama

salam sahur semua...hehehe..disebabkan cuti so x perlu tergesa2 tuk tido blk lepas sahur...so aktiviti nye cam biase la...menggunakan teknologi yg ada kat umah ni...

entri khas kali ni juz nk catatkan IJH dh mula melangkah sendiri....klau lame2 aku simpan dlm otak ni je..mau lupe terus aku bile IJH mula melangkah...

tarikh : 7hb 8 2011
tempat : taman pangkor indah...rumah atok
masa : time ni nak lek ke manjung dh...dlm kul 1 lebih kot
mangsa d tmpt kejadian : dh tentu mama n ayah..hehe

aku saje kasi die berdiri sbb dr pengamatan aku...die mcm dh balancing kan diri die klau berdiri lepas tgn...so saje aku try...suh ayah hulur tgn mcm nk amek die....aku lepas tgn pas die berdiri...n....nahhhhh...amek kau...5 langkah die kasik daaa....alhamdulillah...perkembangan yg baik d bulan yg baik....pandai ank mama...

ekceli xde gamba mase die berdiri tu...yg ni pun ok la ek...

Tuesday, August 9, 2011

GIGI

wahhh...sungguh keterujaan utk menaip entri pasal GIGI....hahaha....utk makluman semua kakak2 abg2 pakcik2 makcik2...akhirnya IJH dh tumbuh gigi..yahoooo.....!!!! ensem la IJH pasni...hahaha..jenuh la gugurl2 semua nk tackle IJH..hihi....skrg dh ade 2 batang gigi bawah...1 baru nk tumbuh 1 lg agak panjang dh...alhamdulillah..tumbuh gg x demam pun...risau gak aku sbb dok dgr klau tumbuh gg mesti demam teruk....

~sekadar gambar hiasan~
lebih kurang mcm ni la gigi IJH..mama doakan supaya gg IJH tumbuh dgn cantek n teratur..amin..

Monday, August 1, 2011

Salam Ramadhan

aduhhh..kesian sungguh aku tgk blog ni...mcm dh x bertuan....padahal byk je perkara yg berlaku utk diceritakan tp x tertulis kat dlm blog ni...ishhh2.....mungkin lepas ni aku kena sentiasa bwk pen dan buku nota utk dicatatkan segala apa yg berlaku kan...supaya x lupa..ni bile dh ade mood nk menaip tp dh x hingat ape yg berlaku...hahahaaa....xpe lah...kita abaikan je perkara yg lepas ek...tinggalkan sbg kenangan...

harini dh 1 Ogos 2011 bersamaan 1 Ramadhan 1432Hijrah....dh masuk bulan utk semua umat Islam berpuasa...alhamdulillah aku juga berkesempatan utk turut serta berpuasa....tahun ni merupakan tahun ke 3 aku berpuasa bersama suami tercinta, tahun ke 2 aku berpuasa tanpa Adan disisi dan tahun pertama aku berpuasa dgn ank aku Izz Jad Haikal....3 tahun dgn pelbagai cerita yg berbeza...dan aku akur....segala apa yg berlaku telah tertulis olehNya...

Selamat Berpuasa Semua...

Wednesday, July 20, 2011

IJH 10 bulan

salam 1 malaysia...hehehe....perkembangan IJH 10 bulan..ape ye...hmm...berat...ukur lilit kepala n panjang x tau bape sbb nye xyah g klinik dh....bile umo setahun t baru g klinik tuk cek n cucuk...tp rase nye berat juz 8kg lebih je...
mase 10 bulan ni IJH kena selsema n batuk..tapi x demam...meleleh je air hidung die....ni mesti nk pandai pape ni kan anak mama?? IJH dh pandai berjalan meniti....laju je die klau kat kusi tu...gg masih blm tumbuh..hahahaa...xpe la syg...lambat tumbuh lambat gugurnye...IJH pun dh pandai nk main......nk bekawan...

suke IJH nek kete atak iya die....nanti suh ayah beli tau..

Thursday, June 16, 2011

IJH 9 bulan

Berat : 8.0 kg
Panjang : cm
Ukur Lilit Kepala : cm

anak mama dh laju merangkak...kejap je dh smpai ke depan...kejap dah dtg blk kat kite...bagus anak mama...berjalan?? uihhh..pandai dh...tp berjalan kena meniti la..kena pegang tepi kusi...tepi meja tv...bile dh berdiri tu...kemain sonoknye....bergendang sakan....itu la anak mama n ayah....setakat ni dari segi kesihatan alhamdulillah..ijh xde demam2...batuk2 ke...gigi??? haaa..gigi masih blm ade ye....masih menyorok dlm gusi....hahahaaa...but mama n ayah love you so much.....


Wednesday, June 15, 2011

sabar


sepanjang hidup aku...dh 2 kali aku terima dugaan yg besar bg diri aku....mmg x pernah difikirkan benda2 camtu leh jadi tp itulah takdir namanya....dan aku....dgn penuh sabar menghadapi ujian yg diberi...Allah berikan ujian pd aku utk hapuskan dosa-dosa aku dan berikan pahala pd aku jika aku bersabar...jadi....apa salahnya jika SABAR itu dijadikan sbg pendorong aku utk teruskan hidup ini....

dan aku nk kongsi 1 entri khas berkenaan sabar drpd pokcik google (Cinta Illahi)...

Sabar itu indah. Dan sabar itu membahagiakan.

Sabar itu sememangnya indah. Namun tidak semua orang dapat mempraktikkannya. Apabila mendengar perkataan sabar, ada juga manusia yang akan melenting. Alasannya, kerana bukan orang lain yang berada ditempatnya. Maka, orang begini lemah tahap kesabarannya.


Manusia Membesar Dengan Kesabaran
Sabar. Senang diungkapkan, namun terasa payah dipraktikkan. Ini benar.
Apabila bercakap mengenai sabar dan kesabaran. Sebenarnya kita sudah bercakap mengenai sebahagian daripada iman. Kerana sabar itu adalah cabang keimanan yang sangat tinggi darjatnya. Makanya, orang-orang yang sabar semasa hayatnya di dunia, akan diangkat darjatnya di akhirat sana.
Cuba ya kita amati. Ibu bapa berkahwin, lalu melalui kehidupan yang penuh suka dan duka. Semua itu dengan kesabaran. Lalu si Ibu tadi mengandung selama 9 bulan dengan pelbagai alahan dan penat lelah sehinggalah si ibu tadi melahirkan seorang bayi ke dunia. Semua itu beserta kesabaran.
Lalu, kedua orang tua anda mencari rezeki dan mendidik anda sedari kecil sehinggalah anda meningkat dewasa lalu cemerlang dan berjaya dalam hidup. Itu semua penuh lelah. Dan semuanya tidak akan kesampaian melainkan ada sifat sabar dalam diri kedua ibu bapa anda.
Nampak? Anda dikelilingi pengaruh sabar.
Kadang-kadang, sebagai manusia, ada sahaja yang akan merungut dan bersoal jawab dan mempersoalkan kenapa ALLAH lakukan begini dan begitu pada dirinya. Sedangkan masih banyak lagi orang lain yang ALLAh perlu uji selain dia.

Allahuakbar.

Apabila bercakap seperti di atas, tidakkah manusia itu malu terhadap diri sendiri dan kepada Tuhannya yang menciptakannya? Atas dasar apa dan keistimewaan apa serta jaminan apa yang boleh membuatkan lidah seseorang boleh menuturkan ayat sedemikian rupa?

Oh. Mungkin manusia terlupa..

Dahulu, manusia hebat yang 100% ALLAh berjanji mereka akan dimasukkan syurga, juga menerima ujian yang lebih hebat daripada manusia yang ada di zaman ini.

Siapa mereka?

Para Nabi, Kekasih ALLAh SWT.

Mereka Yang Diberikan Ujian, Lalu Bersabar
Apabila disapa dengan dugaan, kita kerap terlupa bahawa ada insan lain yang berada diluar sana lebih dahsyat yang mereka hadapi berbanding masalah yang kita hadapi. Nah, manusia. Sering hampir mati apabila ALLAh ingin mencuiy sedikit.

Nabi Nuh A.s
Anda masih ingat dengan sirah Nabi Nuh? Nabi Nuh berdakwah dan mengajak kaumnya untuk mengenal ALLAh SWT dalam tempoh 950 tahun. Dan anda tahu hanya berapa orang sahaja yang beriman dengannya? Cuma ada 80 orang. Bayangkan, 80 orang selama 950 tahun!
Dapat bayangkan betapa berat bebanan perasaan dan amanah yang terpaksa dipikul oleh Nabi Nuh?
Tetapi Nabi Nuh tetap bersabar dan bersabar dan bersabar. Sehinggalah suatu hari Nabi Nuh diperintahkan oleh ALLAh untuk membuat kapal nakhoda yang sangat besar di atas bukit. Tanpa banyak soal, Nabi mengerjakan apa yang diperintahkan oleh ALLAh SWT.
Dalam masa yang sama, kaum Nabi Nuh berhari-hari mengejek Nabi Nuh dan menuduh baginda orang gila kerana membina kapal ditempat yang mustahil ada air. Ketika tiba hari yang ALLAh kehendaki, anak dan isteri Nabi Nuh termasuk dalam golongan yang rugi kerana mereka sendiri tidak beriman dengan apa yang dibawa oleh Nabi Nuh.
Nabi Nuh bersedih? Ya. Tetapi tidak pernah mempersoalkannya kepada ALLAh.
Letakkan pula diri sahabat semua jika berdakwah dalam arus yang sama. Bagaimana?

Nabi Zakaria A.s
Umurnya ketika itu sudah mencapai usia yang sangat tua. Manakala isterinya pula mandul, dan mereka tidak mempunyai waris. Tetapi Nabi Zakaria bersabar dan terus berdoa kepada ALLAh. Sedangkan, di sisi yang lain, dakwahnya juga tidak ramai yang menerima. Dan keadaan yang sudah lanjut tidak menjamin kesihatannya.
Kenapa Nabi Zakaria berdoa untuk dikurniakan cahaya mata? Kerana dengan harapannya, semoga usahanya dapat diteruskan oleh anaknya kelak.
Ada Nabi Zakaria merungut? Tidak. Bahkan Nabi itu apabila berdoa memohon sesuatu, ia akan berkias dan tidak meminta secara terus kepada ALLAh. Kerana apa? Kerana ia malu terhadap-Nya.

Nabi Muhammad SAW
Rasulullah SAW kekasih ALLAh. Dan tempatnya semestinya di syurga.
Rasulullah disisihkan. Dituduh sebagai orang gila. Dilemparkan najis. Dicederakan oleh musuh dan dibaling batu serta banyak lagi angkara umatnya terdahulu. Adakakah Baginda merungut? Tidak sesekali!
Bahkan Baginda terus melangkah untuk menyebarkan dakwah dengan keyakinan dan kecintaan kepada ALLAh SWT. Malah Bagind juga diuji dengan pemergian orang-orang yang menjadi teman dikala susah dan senang. Dan, sebenarnya, dugaan terhadap Baginda sudah bermula sejak Baginda didalam kandungannya ibunya, Siti Aminah.
Dan Nabi lain seperti Nabi Musa, Nabi Yusuf, Nabi Isa.. Mereka manusia mulia.
Para Nabi dan kita, manusia biasa. Jika mereka yang memang telah dijanjikan syurga sejak berada di dunia lagi, telah diberikan ujian yang dahsyat. Jadi mengapa tidak kita?

Apa alasan untuk kita tidak menerima ujian?

Apa kedudukan dan keistimewaan kita berbanding mereka?

Fikirkan persoalan ini.

Semoga ALLAh merahmati.


video
 terdetik rase dihati utk post kan video nih lps bace dr status yg ditag di fb oleh Puan Normala...

Thursday, June 9, 2011

ini KECEMASAN..!!!

Tarikh peristiwa : 18.05.2011

korang tekejut x tetibe dgr aku kena operate?? hehehee...aku sendiri tekejut + x pecaya yg aku mmg kena operate...sbb?? mengandung luar rahim...atau bahasa saintifiknye ectopic pregnancy...ahhh...x kisah la saintifik ke ape ke...yg penting aku dh kena operate...ni journey yg aku lalui...

ni cth mengandung luar rahim yg aku alami...kat tiub fallopio

14.05 (Sabtu)
mase besday abah ritu...perut mmg memulas2 sakitnye...x tertahan rase....mcm senggugut @ lbh tepat mcm org nk beranak tu...fuhhhh...cube korg bayangkan betapa sakitnye tp masih bertahan...telan panadol n bawak tdo...

15.05 (Ahad)
perut masih sakit tp kurang sket so xde la ingat pape kan....

16.05 (Isnin)
pagi dlm kul 11 lbh g klinik panel...dpt ubat senggugut n tahan sakit....dpt mc sehari.....
malam dlm kul 11 dh x tertahan sgt..terpaksa ke emergency room d hosp manjung....cek punye cek doc kate kencing kotor....dpt ubat tahan sakit n kencing kotor....dkt kul 1am baru blk..

sakit sgt..

17.05 (Selasa)
ari ni perut x sakit sgt...tp mlm dlm kul 930 kua mcm ketulan daging kat pad...amek simpan esok nk g klinik cek ijh nk tanye doc...

18.05 (Rabu)
pagi kul 10.00 bwk ijh g klinik settle sume aku tunjuk yg ketulan tu kat doc n doc kate itu janin yg x jadi...kena g hosp cepat.....
kul 11 lbh terus g spital....n lepas cek2 sume (ade la dlm 3-4 kali kena seluk) n dikonfemkan aku mengandung luar rahim (di tiub fallopio) n tiub fallopio tu dh pecah means dh tahap kritikal..kena operate buang sebelah tiub fallopio...klau aku x buat pembedahan segera mungkin akan mengancam nyawa aku...so ape lg yg ptt aku pk?? dh tentu la dgn segeranya aku bersetuju utk buat operation...
kul 315 kut masuk bilik bedah...diorg kasi sedut2 tu..smpai aku x sedar ape.....dkt kul 5 br aku disedarkan n turun ke wad 1....keadaan dlm sedar x sedar...
terima kasih kpd semua yg bg sokongan moral kat aku ek.......terutama skali my hubby n son.....dpt cuti sebulan....terpaksa berpantang lg..huhu..sedih.....klau x dh ade anak no 3.....

 
mcm ni la perut aku kena belah...

pengajaran : klau bole jgn la kena operate2 ni...ssh nak jage oooo....seksa sendiri yg tau....hishhhh...tobat xnak operate klau bole....

walau ape pun terjadi...aku tetap tabah dan kuat utk mghadapi dugaan2 yg diberi...moga Allah berikan ganjaran yg lebih bermakna buat aku sekeluarga...amin...aku teringat status d fb Puan Mala "dugaan yg Allah beri adalah berdasarkan kemampuan kita utk menanggungnya"..jd...rsnye aku ckup kuat tuk menanggungnye dgn sokongan oleh en suami dan ank tercinta....

info terbaru : aku semakin kurus....drpd berat 52 dh jadi 48....org sakit la katekn...kurang lg 3 kilo leh jadi mcm ank dara dlu...xleh la pggl aku mak mok lg dh.....haha...next week kena g cek kat spital lg.....ok la...doakan aku kembali sihat spt sedia kala......nanti aku post pasal ectopic pregnancy ni ok...

besday abah & hari ibu

Tarikh peristiwa : 14.05.2011

dirancang lbh sebulan yg lalu....lokasi kat umh aku sbb nk buat seprise....sambutan dibuat pd mlm 14hb 5.....pg pas mkn kua g tesco beli brg dgn yang kaksu n hubby...adik badik sume dh ade mase ptg tu...lop plg last sampai...tgk gamba la ek...gambar menceritakan segalanya...

lepas magrib area jam 8 tu...hubby g amek abah n mak kat umah diorg..then kekonon nk kena patah blk umah aku sbb ijh meragam td x moh ikut....keadaan kat umah dh gelap lbh kurg mcm black out le kunun2 nye...diorg sume tgh smbunyi kat dlm umah sbb nk jerit....SEPRISEEEEE...!!! suksesss....

pastu sesi tiup lilin dan ptg kek....smbut besday abah 15.5 abg sham 16.5 n hari ibu tuk mak....jadi moh ramai2 kite nyanyi Allah selamatkan kamu.....Allah selamatkan kamu.....Allah selamatkan abh dan mak.....Allah selamatkan kamu.....

x lengkap rasenye klau xde bacaan doa selamat dan sesi ucapan oleh besday boy..boy? hehehee....ucapan dr kami semua semoga abah mak diberi kesihatan yg baik....panjang umo...murah rexki dan syg kami semua....

sesi penyampaian hadiah oleh anak-anak

daripada anak pertama famili lop, kakyong, yasmin, eiman, yasmel dan eimran

daripada anak kedua famili yang, kaksu, darwisy, danish, daniel n dania

daripada anak ketiga famili cik, kak ayu, jaja n sofea

daripada anak keempat famili kaktin, abgsham, eicha n baby dlm perut

daripada anak last famili tina, sidi n izz jad haikal

 dh settle semua, ape lg...mase tuk isi perut la.....sesi membakar dimulakan....menu simple je....bakar2....bihun goreng....kek indulgance....tp mengenyangkan....time ni perut aku dh x selesa..sakit sgt....so x bape selera nk makan...

last skali, sesi bukak hadiah yg diberi....tersenyum lebar mak abah...wlaupun x seberapa tp ingatan tulus ikhlas dr anak2 tu yg penting.....kami semua syg mak n abah seperti mana mak abah syg kami semua....emmuahhxxx....